Χωριάτικο Ψωμί

Ψωμί! Θεωρείται απλή υπόθεση, αλλά και αυτό θέλει την προσοχή του, όπως όλα τα πράγματα άλλωστε.

Ένα πράγμα σου έρχεται όταν κλείσεις τα μάτια σου… Η μυρωδιά του.

Η μυρωδιά του ψωμιού όταν βγαίνει από τον φούρνο – αξία ανεκτίμητη.

Συστατικά

  • 600 γρ. αλεύρι σκληρό, + έξτρα για τον πάγκο
  • 400 γρ. νερό
  • 3 γρ. μαγιά ξηρή
  • 12 γρ. αλάτι

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το νερό, τη μαγιά, και χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 5 λεπτά. 

  • Προσθέτουμε το αλάτι και χτυπάμε για ακόμα 5 λεπτά, μέχρι να έχουμε ένα ελαστικό ζυμάρι.
  • Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη, και την αφήνουμε να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα.
  • Ξεφουσκώνουμε τη ζύμη με τα χέρια μας, την πλάθουμε σε στρογγυλό σχήμα, τη βάζουμε ξανά στο μπολ, και το καλύπτουμε με μεμβράνη. Αφήνουμε να φουσκώσει για ακόμα 1 ώρα.
  • Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία του ξεφουσκώματος και φουσκώματος για ακόμα 1 φορά. 
  • Πασπαλίζουμε τον πάγκο εργασίας με λίγο αλεύρι και μεταφέρουμε το ζυμάρι στον πάγκο. 
  • Πλάθουμε το ζυμάρι σε στρογγυλό σχήμα, το πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι, και το τοποθετούμε ανάποδα σε ένα ένα μπολ με λαδόκολλα.
  • Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει για 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 250ο C στον αέρα και τοποθετούμε μέσα μια γάστρα ή μια κατσαρόλα να κάψει.
  • Αφαιρούμε τη γάστρα από τον φούρνο και τοποθετούμε μέσα το ζυμάρι. 
  • Χαράσσουμε με ένα μαχαίρι το ψωμί κατά μήκος, καπακώνουμε τη γάστρα ή την κατσαρόλα, και ψήνουμε στον φούρνο για 25 λεπτά.
  • Αφαιρούμε το καπάκι, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 230o C, και ψήνουμε για ακόμα 20 λεπτά.
  • Αφαιρούμε το ψωμί από τον φούρνο… και κρατάμε τον εαυτό μας να μην το φάμε όλο.