Γιατί Πρέπει Να Καταναλώνουμε Κόκκινα Φρούτα ;
Η φύση έχει τον τρόπο της να µας προειδοποιεί και να στέλνει µηνύµατα µε τα χρώµατα που έχει «δώσει» σε συγκεκριμένα ζώα και φρούτα. Με τον ίδιο τρόπο, λοιπόν, το έντονο κόκκινο «εκδηλώνει» τις ευεργετικές ιδιότητες συγκεκριµένων φρούτων και λαχανικών.
Σας βομβαρδίσαμε λοιπόν με πληροφορίες και με βαρετές εισαγωγές…. Ας περάσουμε στο κύριο θέμα , μαθαίνοντας: Τι σημαίνει το κόκκινο χρώμα στα φρούτα και τα λαχανικά;
Σηµαίνει ότι το κόκκινο φρούτο ή λαχανικό που έχουµε µπροστά µας περιέχει διάφορα αντιοξειδωτικά, πολυφαινόλες, βιταµίνες και πολλά ιχνοστοιχεία και ότι, ανάλογα µε την περίπτωση, µπορεί να περιέχει και κάποια µοναδικά θρεπτικά συστατικά.
Εμείς βέβαια μαζί με τη Διαιτολόγο- Διατροφολόγο Μαρία Μεντζέλου, επιλέξαμε να εστιάσουμε πιο πολύ στα κόκκινα φρούτα παρά στα λαχανικά.
Φρούτα στο χρώμα του Πάθους:
- Φράουλα: πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C, κάλιο, φυλλικό οξύ και µαγνήσιο. Επιπλέον, περιέχει μια σειρά από πολλά αντιοξειδωτικά. Τα οφέλη για την υγεία είναι πολλά, κάνουν καλό στην καρδιά χάρη στα αντιοξειδωτικά που περιέχουν, ρίχνουν την αρτηριακή πίεση και κάνουν καλό στην δυσκοιλιότητα, αφού περιέχουν πολύ νερό και πολλές φυτικές ίνες.
- Κεράσι: είναι πλούσιο σε ανθοκυανίνες γνωστές για τις αντιφλεγµονώδεις ιδιότητές τους, προστατεύει από τους πόνους των μυών και την αρθρίτιδα. Μάλιστα, έχουν φανεί ευεργετικές ιδιότητες στις διαταραχές ύπνου και διάθεσης, όπως και στα επίπεδα των λιπιδίων και γλυκόζης στο αίμα. Πολλά οφέλη μαζεμένα για ένα φρούτο, δε βρίσκεις;
- Κόκκινο µήλο: περιέχει φυτικές ίνες, βιταµίνες Α και C, κάλιο, χαλκό, μαγνήσιο και πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισµό. Διατηρεί υγιή τα αιµοφόρα αγγεία, προστατεύει την καρδιά, βοηθά στην απώλεια βάρους, λειτουργεί ως πρεβιοτικό (δηλαδή προάγει την ανάπτυξη των καλών βακτηρίων στο έντερο) και διευκολύνει τη χώνεψη. Υπάρχει και παροιµία που επιβεβαιώνει όλα τα παραπάνω και ακόµα περισσότερα. Και όχι μην έχετε ως παράδειγμα τη Χιονάτη ή την Εύα…. Ήταν τυχαίο γεγονός!
- Καρπούζι: το φρούτο που είναι σήμα κατατεθέν του καλοκαιριού. Ξεχειλίζει από φυτικές ίνες, βιταµίνες A και C και είναι σηµαντική πηγή καλίου. Απαραίτητο στη διατροφή µας ειδικά τους καλοκαιρινούς µήνες, έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες και ειδικά ο χυµός του που ενυδατώνει το δέρµα και το προστατεύει από τον ήλιο. Επίσης, περιέχει το πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό λυκοπένιο, αυτό δίνει και το έντονο κόκκινο χρώμα στο καρπούζι, αλλά και σε άλλα κόκκινα φυτικά τρόφιμα όπως τις ντομάτες. Φωτιά στα κόκκινα!
- Κόκκινο σµέουρο: 123 gr. έχουν μόνο 64 θερμίδες και καλύπτεις περισσότερο από το 50% των αναγκών σου σε βιταμίνη C. Ακόμα είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνη Κ και μαγνήσιο. Έχουν πολυάριθμα οφέλη για την υγεία, όπως καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες. Επιπλέον, χάρη στις φυτικές ίνες βοηθούν στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Τέλος, προσέχουν τα μάτια σου αφού περιέχουν και ένα αντιοξειδωτικό τη ζεαξανθίνη που μαζί με τη βιταμίνη τα προστατεύουν από την υπεριώδη ακτινοβολία.
- Ρόδι: αν «σπάσουµε» το ρόδι θα βρούµε µέσα πολλές φυτικές ίνες, βιταµίνες, κάλιο και µεγάλη αντιοξειδωτική δράση. Κάνει καλό σχεδόν στα πάντα µε πολλές ευεργετικές ιδιότητες. Δεν έχει χαρακτηριστεί καθόλου τυχαία ως superfood.
- Σαγκουίνι: αν και εντελώς ασυνήθιστες στα εσπεριδοειδή, οι ανθοκυανίνες χαρίζουν αυτό το έντονο κόκκινο χρώµα σε αυτή την ποικιλία πορτοκαλιών. Πιο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά λοιπόν από τα υπόλοιπα είδη πορτοκαλιού, το σαγκουίνι είναι γεµάτο φυτικές ίνες, βιταµίνες C, Β9 και B6.
Μπορεί να είναι ένα άρθρο με αρκετές άγνωστες λέξεις, αλλά αξίζει τον κόπο να το διαβάσετε…
Θα αλλάξετε συνήθειες και τρόπο ζωής!